сряда, 30 декември 2009 г.

Last days of



30 декември сме днес. 30 е хубаво число, приятно, симпатично, а денят не е нищо особено... сряда, so what? По-хубаво е това, което следва, а именно утре - 31 декември. Според моя часовник само 27 часа ни делят от 2010. Някой ще каже "И какво от това, все тая", все тая, ама не съвсем, поне за мен всяка Нова година е малко или много изпълнена с нови надежди, желания, стремежи,... Някак е друго чувството да знаеш, че ти предстои нещо ново, дори да не си сигурен какво, хубаво е. 

Както и да е, започнах това с идеята  да пожелая приятно, щуро, запомнящо се, внимателно, яко, нереално, страхотно прекарване на празника, но това малко по-късно. Сега искам да направя нещо като съпоставка между начините на отбелязване на този ден в различните части на света. И, за да не изпусна някоя любима на някого дестинация, ще спомена само тези, които са моите фаворити.



В Англия до полунощ езиците на всички камбани са обвити със слама, а старата година се изгаря във вид на кукла, заедно с всички непотребни вещи и стари лодки. Над външните врати се поставят елхови клонки, под които хората се целуват. Когато удари 12-я час, най-старият отваря широко вратите, за да си отиде старата и да влезе новата година. На трапезата има печена пуйка с кестени, суджуци, печени картофи, брюкселско зеле, пудинг със сливи. В семейството ще има успехи, ако пръв прекрачи прага чернокос човек.


В Италия в 12 часа изхвърлят през прозорците ненужните стари вещи и счупени съдове с надеждата желанията им да се сбъднат през идната година. Символ на благополучие за италианците е, ако на трапезата има варена леща.


Във Франция на трапезата непременно има стриди, раци, черен хайвер, пушена сьомга, зелена салата, орехи, кейк и печена пуйка с кестени, която за първи път се сервира през 1570 година на сватбата на Карл IХ.


В България най-често семействата се събират със свои приятели у дома или някъде навън, веселящи се на макс. По-силно изразени традиции имаме при Коледните празници, докато при Новогодишните всичко е въпрос на предпочитания, настроение и мерак ;).


Лично на мен ми е голям мерак да присъствам на Нова година във всяка от страните, които изброих, но все си мисля, че трудно би се случило :D


Най-сетне дойде и момента на пожеланията. So, нека всички вие сладурковци неземни си изкарате супер готино вечерта, толкова яко, че да го помните дълго и разказвате с кеф. Пожелавам ви да се съберете с най-веселяшката компания и така да си направите купона, че да не усети кога е станало 2010! Щуро прекарване и внимателно с алкохола ;)



lexX

Няма коментари:

Публикуване на коментар